Wakacje w Polsce lub pobliżu (Węgry, Austria..)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • iza34miki8
    Classic
    • 2014
    • 9

DJ MŁODY, widzę, że na forum Superba ktoś własnie takie alumy sprzedaje.
  • danielus7
    Drive
    • 2012
    • 88
    • Octavia I (1U2)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Witam.
    Rozglądam się za miejscem tegorocznych wakacji, które niestety nie mogą być znacznie oddalone (chorwacja odpada), ze względu na małe dziecko (półroczne). Dodam iż w CRO byliśmy w 2013r. a i Balaton też był zaliczony (bardzo fajny wypoczynek).

Proszę o jakieś konkretne namiary i kierunki podróży.

Komentarz

• mac_aaron
      Elegance
      • 2012
      • 984
      • Octavia III (5E3)
      • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zell am See i okolice, jezioro i alpy.

Komentarz

• Agamek12
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 9942
        • Ford

danielus7, napisz na czym Ci zależy i pytaj...
        Albo poszukaj tematów w Off-topie, bo kilka podobnych już istnieje...
        Adam... Używam:
        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• conan
          Rider
          • 2011
          • 546

A w czym przeszkadza dziecko ? Jak nie lubi fotelika/nosidełka i szybko się męczy to jazda do Wisły będzie katorgą. My w wrześniu jedziemy z rocznym dzieckiem do chorwacji i myśle że da rade
          Moja skodzinka o2
          Blacharstwo i lakiernictwo Autoklinika

Komentarz

• danielus7
            Drive
            • 2012
            • 88
            • Octavia I (1U2)
            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

No jest problem. Dziecko będzie miało 4 miesiące i nie wyobrażam sobie podróży 14-16 godz.

Nie ma takiego tematu na Off Topic, bo długo szukałem odpowiedz na swoje pytanie. Może nad Polskim morzem macie jakieś fajne lokalizacje (domek do wynajęcia na 4-5 osób)?

Komentarz

• Agamek12
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 9942
              • Ford

danielus7, mówię Ci, że jest...

[ Dodano: Pon 17 Lut, 14 21:33 ]
              Voila: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...%BFadne+%B3eby

[ Dodano: Pon 17 Lut, 14 21:34 ]
              Od siebie dodam, że "moim miejscem" na spokojny wypoczynek jest miejscowość Bobolin Jadę tam na ostatnie dwa tygodnie sierpnia (ten sam domek już zarezerwowany) i... może tydzień w czerwcu? Ostatnie 4 wyjazdy w to miejsce miałem z piękna pogodą, a cały domek kosztuje mnie około 110zł/doba
              Adam... Używam:
              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Zamieszczone przez mac_aaron
                Zell am See
                to bardzo dobry pomysł. Faktycznie fajna i piękna widokowo okolica.
                Polskę, szczerze mówiąc bym odradzał. W Polsce jest naprawdę cholernie drogo, przy podobnych standardach. Po porstu się nie opłaca. Dodatkowo niepewna pogoda.
                Zdecydowanie lepiej pojechać do Austrii, Chrowacji czy Czech.
                Czarny Elegance

Komentarz

• kazik4x4
                  RS
                  • 2008
                  • 2728

Kolega danielus7 napisał, że nie może być zbyt daleko dodał, że Chorwacja odpada - ZaS wcale nie jest dużo bliżej, więc co za różnica?? A np. Rovnij CRO jest tylko 140km dalej ))

danielus7, A nie lepiej wpakować się w samolot i polecieć do Turcji/Grecji??
                  3 godziny lotu i jesteś na miejscu.
                  My z żoną latamy z dzieciakami i jest OK. Nie ma problemu ani na krótkich dystansach ani na transatlantyckich przelotach.

Jeżeli nad polskie morze to tylko na koniec czerwca/początek lipca - 95% pewności, że będzie pogoda. W terminie o którym mówi agamek faktycznie można mieć domek za 110pln ale pogoda jest już do dupy zazwyczaj.

Zamieszczone przez Big
                  Zell am See
                  to bardzo dobry pomysł. Faktycznie fajna i piękna widokowo okolica.
                  Polskę, szczerze mówiąc bym odradzał. W Polsce jest naprawdę cholernie drogo, przy podobnych standardach. Po porstu się nie opłaca. Dodatkowo niepewna pogoda.
                  Zdecydowanie lepiej pojechać do Austrii, Chrowacji czy Czech.
                  Big, relacje cenowe na niekorzyść Polski są tylko w przypadku wypoczynku zimowego.
                  Latem w Alpach na bank będziesz mieć drożej niż w Polsce.
                  W Alpach pogoda jeszcze bardziej niepewna niż u nas nad morzem.
                  Poza tym w Alpy z półrocznym dzieckiem?? Można jechać, ale turystycznie się nie nawojuje.

danielus7 a jak już mowa o CRO to ze Świętochłowic jak byś wyjechał to za 10h spokojnie dojedziesz na Istrię.
                  Ja bym walił na wieczór i rano jestem. Dzieciak spokojnie prześpi podróż.

Komentarz

• AdamB
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 8033
                    • Octavia IV (NX3)
                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

danielus7, Do Austrii w w fajne rejony jest niewiele krócej niż do Cro i na pewno będzie drożej. Jak już Austria i Alpy to raczej nie z 4 miesięcznym dzieckiem, bo to miejsce do chodzenia po górach , a nie leżenie na ręczniku nad jeziorem. Fajne widoki w Alpach zaczynają się tam gdzie z wózkiem dziecięcym się nie wjedzie.

[ Dodano: Wto 18 Lut, 14 09:34 ]
                    Zamieszczone przez Big
                    Zdecydowanie lepiej pojechać do Austrii,
                    Zdecydowanie odradzam.

[ Dodano: Wto 18 Lut, 14 09:37 ]
                    Zamieszczone przez kazik4x4
                    danielus7 a jak już mowa o CRO to ze Świętochłowic jak byś wyjechał to za 10h spokojnie dojedziesz na Istrię.
                    Ja bym walił na wieczór i rano jestem. Dzieciak spokojnie prześpi podróż.
                    Ewentualnie na wyspę Rab, ale osobiście odradzam Lopar. Może i piasek i długa płycizna wody, ale "lepiąca się" i mocno ciepła się woda odpycha. Daleko nie ma też na Pag ale promem.

[ Dodano: Wto 18 Lut, 14 09:40 ]
                    danielus7, jeżeli byś chciał zwiedzić Vorarlberg to służę pomocą.
                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Big, relacje cenowe na niekorzyść Polski są tylko w przypadku wypoczynku zimowego.
                      No tak nie bardzo.
                      Lanzarotte, czerwiec 2014, hotel 4* wyzywienie All Inclusive - 4 tys zł/os (14 dni)
                      Majorka, czerwiec 2013, hotel 4*, wyzywienie All inclusiwe - 3,7 tys zł/os (14 dni)
                      Jurata, czewriec 2014, hotel 3*, wyzywienie HB - 6 tys zł/os *(bez dojazdu i powrotu) 14 dni

Kraków, hotel 3*, wrzesień, 299zł/os ze śniadaniem
                      Praga, hotel 3*, sierpień, 145 zł/os ze śniadaniem

Corfu 7 dni, hotel 3*, wyżywienie HB (szwedzki stól i za trzęsiebie dań i deserów) - całkowite wydatki, obejmujace przyjemnosci na miejscu, oraz wynajecie samochodu + benzyna do niego na 3 dni i 720 km, na 2 os 3 200 zł
                      Dębki 9 dni, kwatery z wyżywieniem HB (obiad , 2 dania - zupa + drugie, be zmożliwości wyboru i dokładek) - całokowilte na 2 os wydatki 3 100 zł

Piwo 0,5 l - kanjpa:
                      Dębki - 8 zł
                      Teneryfa: 1,5 Euro czyli 6,30 zł
                      Czarny Elegance

Komentarz

• AdamB
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 8033
                        • Octavia IV (NX3)
                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

W Austrii w byle jakiej knajpie 3 Euro :lol:
                        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Jacomelli
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2008
                          • 501

danielus7, będę obserwował temat bo w czerwcu rodzić mi się będzie druga pociecha. Pierworodny ma już 5 lat i z nim mogę jeździć wszędzie, ale z 1-2-miesięcznym dzieckiem to mam problem. O urlopie myślę raczej w drugiej połowie sierpnia, może wtedy uda się gdzieś skoczyć w PL. Za granicę takiego malucha bałbym sie zabierać.
                          Była: O1 2003 .19 TDI ASV
                          Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• kazik4x4
                            RS
                            • 2008
                            • 2728

Zamieszczone przez Big
                            No tak nie bardzo.
                            Lanzarotte, czerwiec 2014, hotel 4* wyzywienie All Inclusive - 4 tys zł/os (14 dni)
                            Majorka, czerwiec 2013, hotel 4*, wyzywienie All inclusiwe - 3,7 tys zł/os (14 dni)
                            Jurata, czewriec 2014, hotel 3*, wyzywienie HB - 6 tys zł/os *(bez dojazdu i powrotu) 14 dni

Kraków, hotel 3*, wrzesień, 299zł/os ze śniadaniem
                            Praga, hotel 3*, sierpień, 145 zł/os ze śniadaniem

Corfu 7 dni, hotel 3*, wyżywienie HB (szwedzki stól i za trzęsiebie dań i deserów) - całkowite wydatki, obejmujace przyjemnosci na miejscu, oraz wynajecie samochodu + benzyna do niego na 3 dni i 720 km, na 2 os 3 200 zł
                            Dębki 9 dni, kwatery z wyżywieniem HB (obiad , 2 dania - zupa + drugie, be zmożliwości wyboru i dokładek) - całkowite na 2 os wydatki 3 100 zł

Piwo 0,5 l - kanjpa:
                            Dębki - 8 zł
                            Tak wybiórczo to można wszystko potraktować.
                            Jak już piszesz o Juracie która jest polskim TOP kurortem pod względem cen to porównaj ją np. z Monaco czy St.Tropez.

Nie porównuj polskich hoteli 4*w centrach miast czy w Juracie z hotelami 4* 9raczej cztery słoneczka) które należą do Neckermana czy mają kontrakt z Itaką.

Dalej obstaję przy stanowisku, że letni pobyt w ZellamSee które proponowałeś będzie droższy niż pobyt w Polsce.

To jest moja propozycja do tych, co chcą posiedzieć sobie w górach, w dobrych warunkach. Szczególnie polecana dla tych, którzy lubią jechać z grupą znajomych lub w dwie rodziny:

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

Jak już piszesz o Juracie która jest polskim TOP kurortem pod względem cen to porównaj ją np. z Monaco czy St.Tropez.
                              W Wyspy Kanaryjskie nie są prestiżowym miejscem
                              W Mocaco i St. Tropez oraz Cannes i Nice również oparę razy byłem i pobyt tam wychodził sporo taniej niz w odpowiadajacych standardem miejscach w Zakopanem czy Juracie, więc tu też sprawdza się że Polsce jest po prostu drożej.
                              Żeby było śmieszniej to 10 dniowa wycieczka do Tajlandii wychodzi taniej niż 10 dniowy pobyt w Juracie lub Helu w odpowiadajacym standardem hotelach
                              Nie porównuj polskich hoteli 4*w centrach miast czy w Juracie z hotelami 4* 9raczej cztery słoneczka) które należą do Neckermana czy mają kontrakt z Itaką.
                              Porównuję hotele biznesowe z biznesowymi i turystyczne z turystycznymi, więc wszystko jest o.k.

Takich przykładów, z własnego doświadczenia, mogę podać ci jeszcze co najmniej 20-30
                              Czarny Elegance

Komentarz

• danielus7
                                Drive
                                • 2012
                                • 88
                                • Octavia I (1U2)
                                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Jacomelli
                                danielus7, będę obserwował temat bo w czerwcu rodzić mi się będzie druga pociecha. Pierworodny ma już 5 lat i z nim mogę jeździć wszędzie, ale z 1-2-miesięcznym dzieckiem to mam problem. O urlopie myślę raczej w drugiej połowie sierpnia, może wtedy uda się gdzieś skoczyć w PL. Za granicę takiego malucha bałbym sie zabierać.
                                Jacomelli, Dokładnie u mnie taka sama sytuacja. Mam drugiego malucha w wieku 4 lat (we wrześniu stuknie mu 5 ) I mam obawy jechać z 4 miesięcznym maluchem zagranicę (opieka lekarska, bo nie ma pewności czy nie będzie potrzebna konsultacja czy coś). Dlatego mój kierunek to Polskie morze, bo z językiem nie będzie problemu w przypadku nagłej wizyty u lekarza.

Polecane miejsca:
                                Bobolin (domki)

Komentarz

• lu5asz
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2006
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Ja rok temu pojechalem z 6 miesiecznym synkiem(dodam ze kolki mial straszne) i cala noc z przerwami na jedzenie przespal Wakacje w Cro ,okolice Makarskiej-bylo super.
                                  Kondziu

OCP

Komentarz

• Jacomelli
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2008
                                    • 501

Zamieszczone przez danielus7
                                    Jacomelli, Dokładnie u mnie taka sama sytuacja. Mam drugiego malucha w wieku 4 lat (we wrześniu stuknie mu 5 ) I mam obawy jechać z 4 miesięcznym maluchem zagranicę (opieka lekarska, bo nie ma pewności czy nie będzie potrzebna konsultacja czy coś). Dlatego mój kierunek to Polskie morze, bo z językiem nie będzie problemu w przypadku nagłej wizyty u lekarza.
                                    Dokładnie o to mi chodzi. Po pierwsze podróż, a po drugie w razie "W" lepiej przy takim maluchu mieć polskojęzycznego lekarza pod ręką i możliwość w miarę szybkiego powrotu do domu. W zeszłym roku już miałem przygodę z dzieckiem znajomych ulekarzem za granicą- (robiłem znajomym za tłuamcza) i mimo, że po angielsku mówię całkiem dobrze, to bariera w nazewnictwie specjalistycznym była spora.

Ja mam sprawdzone miejsce w Ostrowie(niedaleko Jastrzębiej góry) i możliwe że tam pojadę. Do plazy jakiś km, ale miejscowość idealna na odpoczynek z dzieckiem. Chociaż fajnie byłoby pojechać gdzieś w nowe miejsce
                                    Była: O1 2003 .19 TDI ASV
                                    Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• Enriquez
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 7685
                                      • Superb III (3V3)

Popieram Big'a. Dodam jeszcze, że jechać nad polskie morze, wydać kupę siana, gnieździć się z całą zgrają innych, połowę urlopu spędzić w deszczu i do tego nie wykąpać się w morzu, bo wyjątkowo "ciepłe" - trzeba mieć nierówno pod sufitem. To samo Zakopane - co tam takiego wartego zobaczenia jest więcej niż raz w życiu?
                                      Pozdrawiam
                                      Marcin

Komentarz

• kazik4x4
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2728

Zamieszczone przez Big
                                        Porównuję hotele biznesowe z biznesowymi i turystyczne z turystycznymi, więc wszystko jest o.k.

Takich przykładów, z własnego doświadczenia, mogę podać ci jeszcze co najmniej 20-30
                                        Widzę że nie tylko na/w salonach motoryzacyjnych jesteś bywały, ale i w świecie też.

Wiesz co, to ja poproszę tych 20-30 przykładów - skoro powiedziałeś że możesz podać, to bardzo bym prosił podaj - ale nie takie rzucane z powietrza, tylko konkretnie miejsca i konkretne ceny - oczywista z linkami.
                                        Skoro są z własnego doświadczenia jak piszesz - to będą najbardziej miarodajne.
                                        Będą dobrym przewodnikiem/drogowskazem u progu sezonu, niejednemu pewnie się przydadzą.

Zamieszczone przez Enriquez
                                        Popieram Big'a. Dodam jeszcze, że jechać nad polskie morze, wydać kupę siana, gnieździć się z całą zgrają innych, połowę urlopu spędzić w deszczu i do tego nie wykąpać się w morzu, bo wyjątkowo "ciepłe" - trzeba mieć nierówno pod sufitem. To samo Zakopane - co tam takiego wartego zobaczenia jest więcej niż raz w życiu?
                                        Ja też jestem zdania, że mając wolny wybór gdzie jechać - bez sensu jest pakować się nad Bałtyk. Ale tu kolega założyciel wątku wyraźnie napisał, że jest dosyć ograniczony co do odległości, więc jak napisałem że jeśli już by jechał nad Bałtyk, to tylko pod koniec czerwca.
                                        A że drogo i pogoda niepewna - to wiedzą nawet przedszkolaki.
                                        Ale jak napisał big, że urlop w alpach będzie tańszy niż w Polskich górach to śmiem w to wątpić.
                                        Zakopane w sezonie - brrr....

Komentarz

• Jark7
                                          Elegance
                                          S_OCP Member
                                          • 2008
                                          • 777

Zamieszczone przez Enriquez
                                          Zakopane - co tam takiego wartego zobaczenia jest więcej niż raz w życiu?
                                          dolina chochołowska, kościeliska, strążyńska, białego, 5 stawów, rybiego potoku itd, itp. Jest wiele pięknych miejsc które można zobaczyć o ile lubi się trochę poruszać (także z dzieciakami)
                                          Natomiast co do samego Zakopca to się zgodzę - 1 raz i wystarczy... chyba, że ktoś lubi tłok, tłum, hałas i misie na Krupówkach
                                          Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                                          Jark7
                                          było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• kazik4x4
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2728

Zamieszczone przez Jark7
                                            dolina chochołowska, kościeliska, strążyńska, białego, 5 stawów, rybiego potoku itd, itp. Jest wiele pięknych miejsc które można zobaczyć o ile lubi się trochę poruszać (także z dzieciakami)
                                            Ale tam w sezonie w dzień jest prawie tak nabite jak wieczorem na Krupówkach
                                            P.S. Strążyska a nie "strążyńska"

Komentarz

• Big
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 6389

Skoro są z własnego doświadczenia jak piszesz - to będą najbardziej miarodajne.
                                              Będą dobrym przewodnikiem/drogowskazem u progu sezonu, niejednemu pewnie się przydadzą.
                                              Jakie miejsca cię kolego interesują? Przecież nie będę ci wypisywał wszystkich gdzie byłem, bo trochę by to zajęło. W każdym razie jeśli interesuje cie Południe Europy to pytaj i poczytaj moje wypowiedzi w tym oto wątku:

Co do przykładów:
                                              Oczywiście, ze mogę podać, tylko co ci da cena z 2005 r. ? Pamietam ze Kreta za 14 dni w 3* hotelu HB to był koszt 2 300 zł. Półwysep Halcydycki 2 100 zł/os 14 dni HB
                                              Są to ceny zawierające wszystko, czyli przelot, transfer do i z hotelu, wyżywienie, ubezpieczenie.
                                              Polecam również przepiękne Costa del sol, gdzie w 3* hotelu z HB można spędzić 14 dni za 2 800 zł/os
                                              Gran Canaraia, hotel 4*, HB, 14 dni - 3 200 zł/os
                                              itd.
                                              Czarny Elegance

Komentarz

• crom.de
                                                RS
                                                • 2012
                                                • 1545
                                                • Superb II (3T4)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja polecam również, może nawet po Niemieckiej stronie (opisałem w temacie Urlop inaczej).

Droga z Katowic (Ty z SW) to 7 do 8h przez Słowację (lepsza autostrada) lub przez Czechy (tu D1 i D2 mogą dać dziecku w kość).
                                                - Superb
                                                - Panda 1.2

Komentarz

• loyd
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 2342

Juracie która jest polskim TOP kurortem pod względem cen to porównaj ją np. z Monaco czy St.Tropez.
                                                  Bez jaj ....

[ Dodano: Wto 18 Lut, 14 23:31 ]
                                                  To prawda. Byłem ostatnio w Aquariusie w Kołobrzegu (5 *) i na Fuercie w hotelu
                                                  5* ... Lepiej tego nie komentować ....

Komentarz

Pracuję...